Mackmyra Brukswhisky 41,4% 0,7l
Kód: A4830Související produkty
Detailní popis produktu
Mackmyra Brukswhisky je švédská single malt whisky, která zraje v sudech po bourbonu, následně v 100l sudech z švédského dubu (virgin oak) a na závěr v 100l sudech po španělském fortifikovaném víně Sherry. Whisky je destilována na aparátech „pot still“.
Etiketa Brukswhisky byla navržena švédským malířem Simonem Cederquistem a vypráví příběh samotné Mackmyry, od 30L destilačního kotle, přes navrhování receptu až po dvě destilérky Mackmyra’s Bruks a Mackmyra’s gravity. Při bližším pohledu je možno spatřit i jiné zajímavosti z historie Mackmyry.
Destilérie Mackmyra si zakládá hlavně na svém propojení s přírodou. Po celém švédsku má různě rozmístěných několik skladů se sudy – jeden je v hlubokém lese, druhý na vrcholku hory, třetí pluje na jezeře a tak dále. To zaručuje rozdílné klimatické i atmosférické podmínky pro staření. Do whisky se však promítá i tamní kultura a snaha o vytvoření whisky, kterou budou obdivovat zkušení whiskaři. V rámci svých experimentů si nehraje jen se stařením po jiných destilátech a jiném alkoholu, ale zároveň s používáním různých typů dřeva.
Chuťová paleta od výrobce:
Vůně: karamelka, citrusy, hruška, lékořice, banán a máta.
Chuť: Svěží ovoce a peprnost. Mladé, ovocné chutě s kořenitým profilem a toffee.
Závěr: Kořenitý dub a lehký jablečný koláč.
Naše chuťová paleta:
Vůně: Sušené ovoce, máta, malina a vanilka v kombinaci s vůní jehličí a sezamu.
Chuť: Vanilka, bílý pepř, červené bobulovité plody, jako jsou jahody, maliny a brusinky.
Závěr: Kratší, nasládle kořenitý a lehce větrový, s tóny vanilky.
Doporučení: Mackmyra Brukswhisky je v chuti velice zajímavá Nabízí silně netradiční kombinaci chutí, které se takřka u žádné jiné whisky nedočkáme. Do jejího profilu se jednoznačně promítá charakter Skandinávie. Díky staření v sudech po bourbonu a zároveň v čerstvých sudech ze švédského dubu je vanilkově jemná a zároveň peprná. Rozhodně ji ocení hlavně zkušení whiskaři.
1) Single malt – Whisky výhradně z ječmene a pocházející pouze z jedné palírny.
2) Sherry – Fortifikované (alkoholizované) víno ze Španělska, které musí zrát v sudech způsobem solera. Dělí se na několik poddruhů, těmi nejznámějšími jsou: Oloroso, Perdo Ximénez, Fino.
3) Bourbon – Speciální druh whisky. Musí být tvořena minimálně z 51% kukuřicí. Musí být destilována a stařen na území Spojených států. Stárnout musí v čerstvých sudech z bílého amerického dubu. Nesmí být dobarvován karamelem.
4) Virgin oak – Je označení pro sudy z čerstvého (panenského – „virgin“) dubu. Předtím v nich nebylo nic stařené a jsou tak použity úplně poprvé.
5) Pot still – Do češtiny přeloženo jako „kotlíkový destilační přístroj“, je finančně i časově náročnější destilační aparát. Náročnost spočívá hlavně v provozu, pot stilly totiž neumožňují kontinuální destilaci a po každém vypalování se provádí údržba. Jedná se však o tradiční typ destilování a často se označuje jako ten nejlepší.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zbytek světa |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
Procento alkoholu: | 41.40 |
V balení: | 6 |
PACKAGE: | 1 |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.