XO Cognac
XO znamená "Extra Old" a označuje koňak, který se skládá z eaux-de-vie, jež zrálo v dubových sudech minimálně 10 let. Stejně jako VS (Very Special) a VSOP (Very Superior Old Pale) je Extra Old dalším anglickým výrazem, který ukazuje silnou vazbu na zahraniční země, zejména Velkou Británii a Ameriku.
Označení "XO" vymyslela společnost Cognac Hennessy a poprvé bylo použito v roce 1870. Přestože nejmladší směs v koňaku XO může mít i deset let, průměrné stáří koňaku XO se obvykle pohybuje mezi 15 a 20 lety, někdy i více. Jak starý je tedy oficiálně koňak XO? Od roku 2018 rozhodl Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), že minimální stáří nejmladšího eau-de-vie v koňaku XO je deset let, a to ve snaze zlepšit kvalitu destilátu ve všech oblastech.
Koňak XO se může nazývat také "Old Réserve" nebo "Vieille Réserve". Vzhledem k tomu, že XO je oficiální věková kategorie, jsou označení jako "Extra", "Hors d'Age" a "Tres Vieille Réserve" označeními, která spadají do kategorie XO, nicméně mezi nimi mohou být významné rozdíly v kvalitě a stáří.
XO je "zlatým standardem", podle kterého se obvykle posuzují koňakové domy. Pokud hledáte dobrý koňak, může vám označení XO hodně napovědět. Jak tedy koňak XO chutná? Doba strávená v sudech může koňak výrazně ovlivnit a výjimečný XO cognac bude luxusní s hřejivým kořením, karamelem, čokoládou, ořechy a sušeným ovocem.
Nejprodávanější
NEJLEPŠÍ XO COGNAC roku 2017 dle prestižních World Cognac Awards – unikátní blend těch nejlepších výrobních šarží z rodinných vinic v nejprestižnějších oblastech Grande...
Martell XO (zkratka XO neboli Extra Old) je výjimečný koňak vyrobený z jedinečné směsi eaux-de-vie zrajících minimálně 8 let. Martell XO v sobě ukrývá 8 až 20 let zrající...
Směs je ve skutečnosti XO, ale prodává se jako "1er Cru de Cognac" díky apelaci Grande Champagne, nejuctívanějšímu terroir v regionu. Pyšní se živým a výrazným chuťovým profilem...
Rémy Martin XO představuje rafinovanou kombinaci více než 400 eaux-de-vie. Ve vůni i chuti se projevuje relativně dlouhé zrání v pečlivě vybíraných sudech z limousinského dubu.