Overproof and Cask Strength Cognac
Cognac overproof je koňak stáčený do lahví nad standardní obsah 40 % - ve většině případů je však ještě redukován vodou. Například výrobce, který se rozhodne stáčet svůj koňak XO do lahví s obsahem alkoholu 43 %, vyrábí koňak Overproof. Platí zde naprosto stejný princip redukce jako u standardních koňaků. To znamená, že se voda přidává více či méně, dokud se nedosáhne požadované lahvové síly. V tomto případě si však výrobce přeje mít několik procentních bodů abv navíc, aby koňaku dodal další strukturu - řekněme více páteře - a často i jiné tělo a texturu. Nabízejí intenzivnější a komplexnější chuťový profil a zvýšená struktura a tělo mohou přenášet vůně a chutě jinak přes chuťové buňky. Tento vyšší obsah alkoholu může být pro nováčky v oblasti destilátů výzvou, ale nakonec si mnoho degustátorů tento styl koňaku oblíbí.
Sudový koňak (brut de fut) je termín používaný pro označení destilátu, který nebyl po zrání v dubových sudech ředěn vodou. To znamená, že obsah alkoholu v koňaku je na přirozeně snížené úrovni, která se může lišit v závislosti na délce zrání, konkrétním sudu a sklepních podmínkách, ve kterých zrál. Obvykle se sudový koňak stáčí do lahví s obsahem alkoholu v rozmezí 48 % až 60 %.
Jednou z výhod sudového koňaku je, že nabízí intenzivnější a komplexnější chuťový profil než koňaky, které byly zředěny a stáčeny na 40 % objemu alkoholu. Vyšší obsah alkoholu totiž umožňuje, aby se více projevily chutě a vůně z dubových sudů a také přirozené chutě hroznů použitých k výrobě destilátu. Sudové koňaky však mohou být také poměrně silné a k jejich plnému vychutnání je zapotřebí určitá zkušenost. V mnoha případech se doporučuje přidat před pitím do koňaku několik kapek vody, aby se projevila celá škála chutí a vůní, aniž byste byli zahlceni obsahem alkoholu.